Som motetrend har Mix & Match eksistert i mange tiår. Men med fremveksten av motebloggere på Instagram og deres jakt på unike stiler har Mix & Match blitt så viktig at den har inntatt catwalken i de siste årene, helt frem til de siste moteshowene. Takket være bruken av sosiale medier har trenden spredt seg til interiørdesign, der man kan finne skandinaviske årgangsmøbler side om side med tepper fra Ikea. Mix & Match er et morsomt og eksperimenterende spill som griper inn på alle områder som handler om bildebruk, enten det gjelder en person eller et varemerke. Grafisk design er intet unntak i dag.
Som motetrend har Mix & Match eksistert i mange tiår. Men med fremveksten av motebloggere på Instagram og deres jakt på unike stiler har Mix & Match blitt så viktig at den har inntatt catwalken i de siste årene, helt frem til de siste moteshowene. Takket være bruken av sosiale medier har trenden spredt seg til interiørdesign, der man kan finne skandinaviske årgangsmøbler side om side med tepper fra Ikea. Mix & Match er et morsomt og eksperimenterende spill som griper inn på alle områder som handler om bildebruk, enten det gjelder en person eller et varemerke. Grafisk design er intet unntak i dag.
_________________
“(…) det som er så morsomt med miksing og matching, er at det skjer så mange heldige ulykker.”Jaakko Tuomivaara
_________________
Ifølge senior grafisk designer Jaako Tuomivara (Supergroup Studios) er det bruken av datamaskiner som virkelig har gitt grafiske designere tilgang til mix & match-leken. Som han selv forklarer: “Det som både er grusomt og vakkert med datamaskiner, er at de gjør alt flatt.”
På den ene siden har den kontinuerlige bruken av datamaskiner gjort denne flatheten akseptabel for alle, selv for 3D-objekter. Når alt kommer på samme nivå, er det lett å leke med ulike elementer, f.eks. fotografier, illustrasjoner, tekst og å sette dem sammen. Men det som er viktigere, er at dataskjermer har blitt et revolusjonerende verktøy, der det du har på skjermen, er så nær resultatet på papir som mulig. Som han utdyper: “Jo nærmere du kommer det endelige resultatet av det du jobber med, jo lettere blir det å slippe seg løs og eksperimentere, for det som er så spennende med miksing og matching, er at det skjer så mange heldige ulykker.”
Mix & Match handler om personlig kommunikasjon. I tidligere artikler har vi diskutert påvirkningen av tekstur og farge i kommunikasjon på papir, der hovedargumentet er at disse to elementene leverer budskapet helt alene. For eksempel viser forskning at tykt papir kan lede tankene inn på kvalitet, eller at blått kan skape en følelse av pålitelighet. Men hva skjer når vi blander farger eller teksturer? For å få vite mer bad vi Eric Guillouard, koloristdesigner og medeier i byrået Atelier 3D Couleur, om å hjelpe oss å forstå.
_________________
“Det er bedre å unngå en fargekollisjon, varmt mot kaldt, hvis ikke de har lik verdi.”
Eric Guillouard
_________________
Menyark for Bahama Mamas restaurant
av A-Side studio på Keaykolour
og Pop’Set (Storbritannia)
“Moonlight Traveller” av Alan Chong
fra Nowmatters på Keaykolour
og Curious Metallics (Hong Kong)
Designet av Andy Chiang på Curious Alchemy,
Curious Metallics, Skin Curious Collection
og Keaykolour (Hong Kong)
Byrået, som samarbeider med selskaper som Hermès, Airbus og Philips, fikk også i oppdrag å utvikle fargeseriene som brukes på Arjowiggins Creative Papers. Etter inspirasjon av det som allerede gjøres innen maling for interiørdesignere foretok de i 2018 en total fornyelse av porteføljen sin, der prinsippet med mix & match brukes på kreativt papir. Som han selv sier: “Konseptet vårt gir grafiske designere innen et bredt spekter muligheten til fritt å assosiere farger i visshet om at alle valg av fargeassosiasjoner vil fungere. Det er det vi kaller en harmonisert serie.” I februar 2021 lanserte Arjowiggins så Keaykolour- og Curious Metallics-verktøy for dem så de kunne mikse og matche farger i det uendelige.
Da han blir bedt om råd med hensyn til å matche farger, svarer han med noen enkle regler:
“Et opplagt tips for å holde seg på den sikre siden er å jobbe med bare én farge. Hvis du ønsker kontrast, bør du ha en veldig sterk kontrast, med en svært lys tone kombinert med en svært mørk. “Det er imidlertid bedre å unngå en fargekollisjon, varmt mot kaldt, hvis ikke de har lik verdi. Hvis du for eksempel tar pastellgrønn sammen med mørk oransje, vil det sannsynligvis ikke fungere.
Hvis vi tar et prosjekt i form av en bok eller katalog, for eksempel, har du prinsipielt sett fire valg. Det første er klassisk, nemlig å bruke en lys farge på permen og sider med en lys farge. Å jobbe med nøytrale farger kan være svært elegant. Den andre muligheten er å bruke en mørk farge på permen, noe som vil virke iøynefallende med en lys farge på sidene. En tredje mulighet, som er å skape et kromatisk sjokk, vil gjøre et veldig sterkt inntrykk. Den siste muligheten, som virker svært moderne for meg, men som ikke er utforsket så mye, er å bruke en lys, klassisk perm med fargede sider. Utfordringen er selvfølgelig å klare å trykke over fargen samtidig som det fortsatt skal være lett leselig, men jeg synes dette er en interessant tilnærming.”
Designet av A-Side studio på Keaykolour og Pop’Set (Storbritannia)
Mix & Match betyr først og fremst frihet til å skape og gjøre hver kreasjon unik. I en tid med sosiale medier, der personlighet er et salgselement, gjør mix & match det mulig å skape unike prosjekter der den eneste fellesnevneren er personligheten til den som skapte dem.
Jérôme Noyelle, Antalis Market Development Manager for Fine Papers, dvs. Antalis’ markedsutviklingssjef for eksklusive papirtyper, forklarer: “For å tilføre differensiering til et trykkeprosjekt kan designerne blande flere farger fra en eller to papirserier slik at de kan skape en kolleksjonseffekt og gi et sterkere visuelt inntrykk. I tillegg kan trykketeknikker som silketrykking, preging eller foliering tillate blanding av farget papir uten å øke produksjonskostnadene. Det kan også oppnås med offsettrykking hvis de fargede papirtypene har samme intensitet; ellers kan det være behov for å justere trykkfargene for å få den samme leseligheten.”
Enten det er farger eller teksturer, gir samhandlingen av elementer mange flere muligheter til å levere et fint avstemt budskap. Når det gjelder interiørdesign, forstod malingsprodusentene dette svært så godt da de begynte å skape stoffer med farger som matcher malingen deres.
Det som er fascinerende med Mix & Match med tanke på design, er hvordan det innebærer at en gruppe kreative mennesker kanaliserer sin kreativitet inn i en gitt ramme, noe som gjør at andre kan bli kreative i sin tur. Uansett om det er en kolorist på jakt etter holdbare farger å leke seg med eller en grafisk designer som blander flere forskjellige elementer for å skape et grafisk prosjekt for en kunde, er prosessen alltid den samme. Det begynner med at man mikser og matcher en uendelighet av elementer for å skape en ramme som vil gi mulighet for andre til å bruke kreativitet ved å mikse og matche ulike ingredienser innenfor den rammen, slik at Mix & Match både blir et innspill i og et produkt av den prosessen.
Invitasjon til bryllup av Maria Kirvas
på Keaykolour og Curious Metallics (Russland)
Typedesign er et perfekt eksempel på det. Tom Foley, Creative Type Director for Monotype, dvs. sjef for kreative trykktyper i selskapet Monotype, snakker om arbeid og påvirkning på området trykktyper. “Design av trykktyper har alltid vært et speilbilde av bredere bevegelser i kulturen, enten det er teknologisk, kulturelt eller kommersielt. Hvis vi tar Viktoriatiden, som regnes som trykktypenes gyldne tidsalder, var det mye som ble drevet frem av forbedringer i trykkekunsten og fremveksten av forbrukerkulturen.
De idéene lever i beste velgående også i dag. Mye av det man ser i nye trykktyper i dag, er drevet frem av de store varemerkene og de skreddersydde skrifttypene som er laget for dem, da de skaper både en trend mot kommersielt akseptable trykktyper, som i øyeblikket er sans serif-skrifttypene av en viss type, og man får en motkraft til den trenden, som er mye mer eksperimentell, en slags sjangerflyttende design.” Når det gjelder teknologiske muligheter, nevner han to eksempler som har medført store endringer i de siste tiårene. Den første er utviklingen av teknologien med variable fonter, som gjør det mulig å lagre et uendelig antall fonter av den samme skrifttypen i en enkelt fil og dermed øke tilpasningen (se illustrasjonen).
Den andre er Open Type-teknologien, som kan ha opptil 65536 glyfer. Dette gir større fleksibilitet når det gjelder for eksempel håndskrevne fonter, ettersom den samme bokstaven kan bindes til den neste på forskjellige måter. Dette gjorde det mulig å skape komplekse håndskrevne fonter i alfabeter som ikke bruker latinske bokstaver. Disse elementene har gjort det mulig å skape en lang rekke skrifttyper.
_________________
“Du kan lett blande sans serif og en skript-skrifttype hvis du bare følger visse regler (…).”
Tom Foley
_________________
Når det gjelder å gi råd om blanding av skrifttyper, tror Tom Foley at den vanlige klassifiseringen av skrifttyper (etter periode eller stil) kan være utdatert, ettersom vi lever i en tid der folk blander elementer fra ulike perioder. “Det som er viktig for en vellykket matching av skrifttyper er ikke at de må komme fra samme sjanger, samme tid eller samme stil. Du kan med hell blande sans serif og en skript-skrifttype hvis du bare følger visse regler, og de er alltid ganske pragmatiske.
Jeg bruker kalligrafi som et slags fundament for denne idéen med å sammenligne skrifttyper fordi skrifttyper i dag er avledet av kalligrafiske former. Hvis du forstår dem, kan du ta bedre valg. Når det gjelder typedesign, er det to hovedtyper av kalligrafi som er svært viktige, og det er den brede pennesplitten og den spisse pennesplitten, slik at du kan lage en skrifttypefamilie som har en sans serif og en seriff som kan samarbeide svært godt hvis du følger de kalligrafiske prinsippene som binder dem.” Macklin-skrifttypen, designed av Monotype er et godt eksempel på det.
Én familie. Mange stiler. En stemme for hvert øyeblikk.
Macklin™ Superfamily av Malou Verlomme fra Monotype Studio.
Når vi snakker om behovet for personlig kommunikasjon, ser det ut til å være et økende behov for nye merker, ofte utfordrere, til å få tilgang til verktøy som gjør det mulig for yrkesutøvere som ikke er designere, å skape merker som har et profesjonelt utseende. Disse verktøyene, skapt av folk med brukererfaring og grafiske designere, som benyttes på nye områder, og samlinger av skrifttyper som er designet for å fungere på et mix & match-prinsipp har allerede begynt å dukke opp. Som Foley imidlertid understreker, er disse samlingene ment å bli allment tilgjengelige og miste litt av personligheten og gjøre kreative fagfolk til et sterkt ettertraktet element.
Kunsten å mikse og matche er et spørsmål om smak og behag; det krever erfaring, både av den gode og dårlige sorten. Men hvis alle de vi intervjuet var enige om noe, er det først og fremst at mix & match er en kreativ lek, det er en morsom lek som fjerner grenser, noe som kan være akkurat det vi trenger i disse tider.
Keaykolour og Curious Metallics komplementære verktøyer.
Curious Collection Metallics Peacock matcher Keaykolour Atoll helt perfekt.