Infosenter Packaging

tape_259x194.png

Viktig  ved valg av pakketape

Underlag
Esker fremstilt av nyfiber (kraftliner) har en jevn overflate som tape fester bra på. Esker av returpapir (testliner) har korte papirfibre som ofte krever en tape med sterkere limtype. Pappesker i dag består i stor grad returfiber, og da trengs en tape med naturgummibasert lim for beste resultat.

Temperatur
I hvilket miljø skjer appliseringen? Er det kaldt, varmt eller fuktig? Hva kommer tapen og forpakningen til å bli utsatt for under transport og lagring? Ekstreme temperaturer påvirker valg av tape. En PVC-tape krymper ved 80 grader, så vet du at din forpakning blir utsatt for høye temperaturer bør du velge en tape med annet ryggmate¬riale. PP-tape tåler varme opp mot 120-150 grader. Er det kaldt kan man heller ikke benytte vanlig pakketape. Da er det best å velge en PVC-tape med naturgummi som limtype.

Manuell eller maskinell palegging
Maskinell pålegging krever en lettavrullet tape som fungerer kontinuerlig og uten problem. Ved manuell pålegging ønsker man gjerne en lydsvak avrulling. Det kan være slitsomt å jobbe med en tung og høylytt tape over tid. Tenk også på at tape trenger litt tid for å virke. Limstoffet skal trenge ned i underlaget. Derfor bør tapen trykkes til ved applikasjon, ellers fungerer selv ikke den beste tape

Oppbevaring
Tape har begrenset holdbarhet. Benytt derfor den eldste tapen først. Avhengig av ryggmateriale (papir, plast, vev) er holdbarheten mellom 12 og 24 mnd. Tape skal oppbevares liggende. Behold emballasjen på så lenge som mulig, den beskytter mot støv, fukt og sollys. Oppbevaringstemperatur bør være mellom 15 og 25 grader. Ved utpakking gjelder det å være forsiktig. Bruk aldri kniv eller andre skarpe gjenstander. Vær forsiktig med taperul¬len, skader i kanten kan medføre irriterende avbrudd.

Miljøvalg
Pakketape domineres av to typer ryggmateriale – PVC og PP. Polypropylen tilhører slekten polyolefiner som er det mest miljøvennlige ryggmateriale. Dette ryggmateriale benyttes med tre ulike limtyper; naturgummi, vannbasert akryl og hotmelt. De to siste limtypene er helt uten løsningsmiddel. Ved fremstilling av tape med naturgummi, benyttes løsningsmiddel i prosessen.

Trykktape
Tape med eget trykk gir bra reklameeffekt, identifiserer godset og fungerer også som plombering. All pakketape kan trykkes på, men egenskapene kan påvirkes ved trykk. Våre selgere hjelper deg gjerne med valget av tape, og alt annet som dreier seg om trykket. For beste resultat anbefaler vi et enkelt trykk, uten alt for mange detaljer og tekst. Negativt trykk er en mulighet, men koster litt ekstra. Det samme gjelder sylinderklisje, som benyttes for å unngå ”skjøter” i trykket. Det finnes hele 26 standardfarger å velge mellom, for andre farger tilkommer ekstra kostnader. Trykkunderlaget bør være pdf (minst 600 dpi) tif eller EPS.