INFOSENTER Dekor & Display

Ink_259x194.png

Inkjet  teknikk

Varme eller vibrasjon

Ulike storformattrykkprodusenter bruker ulike måter å forme og overføre små inkjet-dråper til trykkmediet. Det er i prinsippet 2 rådende inkjet-teknikker; bubblejet som brukes av blant annet Canon og Hewlett Packard samt piezo-teknikk, som Epson har verdenspatent på.

 

• Termisk inkjet/Bubblejet

Et normalt bubblejet-hode har små åpninger som, ved hjelp av varme, skyter blekk på trykkmediet. Blekket som benyttes med denne teknikken kalles vannbasert blekk, og er som regel pigmentert for bedre å tåle sollys. Media som benyttes har en spesiell bestrykning som gjør at blekket tørker riktig, på riktig plass og meget raskt. Storformatprintere som selges i dag kan lades med inntil 12 ulike blekkfarger og kan gi en meget god fargemetning. Utskriftene holder derfor en meget høy bildekvalitet / fotokvalitet.


• Piezo teknikk

Her får blekket en elektrisk ladning som gjør at dråpen endrer form og kommer i bevegelse, noe som gjør at blekkdråpen skytes i vei i høy fart. Mengden blekk pr dråpe som skytes ut er eksakt kontrollert og mengden blekk i dråpen varierer, noe som gjør at bildekvaliteten holder meget høy standard og at det går raskt å trykke detaljerte bilder. Et piezo printhode er dessuten meget holdbart og passer utmerket til profesjonelle trykkerimiljøer. Blekket som benyttes kan være vannbasert eller løsningsmiddelbasert.